Titlul original al articolului, de pe inc.com, este mai “optimist”, pentru ca cele 9 idei sunt considerate a fi mai eficiente decat “simpla” rasplata financiara… Iata cele 9 precepte americane general valabile, fie ca vorbim de firme, organizatii neguvernamentale sau institutii:
- Nu te zgarci sa-ti lauzi angajatii. Orice angajat vrea sa auda un cuvant de lauda, iar asta e cel mai usor de oferit. Sefii ar face bine sa aprecieze orice imbuntatire a performantei unui angajat. Ulterior, sefii isi pot „calca pe inima”, laudandu-si angajatii „in plen”.
- Scapa de „tirania” managerilor. Proiecte fara manageri de proiecte? Nu-i prea ok, s-ar putea zice. Si totusi, ofera-le angajatilor libertatea de a lucra fara „sabia” managerilor deasupra capului. Fa-i sa simta ca au cu-adevarat painea si cutitul in mana. Gandeste-te, ce-i mai rau, sa-ti dezamagesti managerii sau angajatii? Acestia, vei vedea, vor fi mai eficienti. Vor veni, de bunavoie, mai devreme la serviciu, vor sta mai tarziu si se vor dedica 100% rezolvarii problemelor.
- Ofera-le angajatilor paternitatea ideilor. Oamenilor nu le place sa le spui ce sa faca, pur si simplu. Implica-i, in schimb, fa-i sa simta ca ideile, contributiile au fost generate de ei. Nu “as vrea sa faci asta in felul asta”, ci “Crezi ca-i o idee buna daca facem asa?”
- Nu critica, nu corecta. Nimeni nu vrea sa auda ca ai facut ceva gresit, asta numai daca vrei sa demotivezi, sa demoralizei omul. Incearca o abordare indirecta, daca vrei ca oamenii sa-si imbunatateasca performantele, sa invete din greseli, sa-si repare greselile. Intreaba ceva de genul “Crezi ca e cea mai buna metoda derezolvare a problemei? De ce? Ar putea fi rezolvata altfel?” Ideea e sa va consultati cu adevarat, sa gasiti impreuna solutii, nu sa pui la zid.
- Transforma-ti angajatii in lideri. Evidentiaza punctele forte ale angajatilor si nu fi retinut in a le spune ca pot fi un model pentru ceilalti colegi. Ii vei stimula astfel sa tina stacheta sus.
- Invita-ti cate un angajat la masa. Surprinde-i. Nu anunta „public” ca ai de gand sa schimbi politica organizationala. Pur si simplu, ia-ti un angajat „de mana” si invita-l la masa. E un mod cate se poate de natural de a-i spune ca il apreciezi si ii aprciezi munca.
- Ofera recunoastere si mici recompense. „Striga in gura mare”, in intalniri, de exemplu, ca X a avut anumite realizari. Fa-le publicitate angajatilor la „gazeta de perete”. Incearca diverse recompense, precum o masa in oras, o „cinste”, o diploma neostentativa, un abonament etc.
- Organizeaza petreceri/intalniri de echipa spontane. Nu astepta evenimente de tip staff retreat sau team building formale si formalizate. Anunta o iesire in echipa, o petrecere a zilei de nastere etc.; ofera momente de echipa care sa va apropie.
- Imparte bucuriile si esecurile. Cand organizatia performeaza, petrece. E cel mai bun moment de a-ti arata recunostinta. Cand esti dezamagit de performantele organizatiei, arata-le. Daca vrei performanta, atunci echipa ta trebuie sa stie cum sta organizatia. Fii onest si transparent.